Takana kymmeniä vuosia ratin takana

Keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Arktiset Bussit päivityksiä ja foorumin tiedotteet.
onnikka-bongaaja
***
***
Viestit: 195
Liittynyt: 13 Helmi 2009 21:29
Paikkakunta: Ii
On kiittänyt: 3 times
On kiitetty: 9 times

Takana kymmeniä vuosia ratin takana

ViestiKirjoittaja onnikka-bongaaja » 10 Helmi 2011 17:12

Rantapohja 10.2.2011

Reportaasi Iin Yli-Olhavasta:

- 60 vuotta -


Takana kymmeniä vuosia ratin takana

Kymmenkunta linja-autoa ja tuntematon määrä kilometrejä mahtuu Leo Hirvasniemen kolmekymmentäviisi vuotta kestäneeseen linja-autoilijan taipaleeseen.
-Suomi on tullut tutuksi päästä päähän, autoilija toteaa.
Lisäksi hän on reissannut muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä vieraillut Venäjälläkin Viipurissa. Huomattava osa matkoista on kohdistunut kohti pohjoista - Lappi sekä Norjan Vesisaari, Alta ja Lofootit ovat olleet usein vierailtuja kohteita. Samalla hän on tutustunut lukemattomiin asiakkaisiin ja matkailu-alan yrittäjiin, joista monista on ajan mittaan tullut myös hyviä ystäviä.
Hirvasniemellä ajetaan tilausajoa kahden linja-auton voimin, ja lisäksi vaimo Pirkko hoitaa taksikuljetuksia. Kevät-talvella ja ruska-aikoina suurin osa matkoista suuntautuu Lapin matkailukeskuksiin, kesäisin asiakkaat taas matkaavat enemmän eteläiseen Suomeen tai laivaristeilylle. Myös Pohjois-Norja on edelleen haluttu matkakohde, ja sikäläiset tiet ovatkin Hirvasniemelle varsin tuttuja.
-Laivareissuja on myös tehty lukuisia sekä Ruotsiin että Viroon, kertailee Hirvasniemi, jonka kaukaisin kyyti on suuntautunut Gotlannin saarelle Visbyhyn. Hän laskeskeleekin viettäneensä viime vuosikymmenten aikana vuosittain keskimääräisesti enemmän öitä reissussa kuin kotona.

Oijärveltä Yli-Olhavaan

Hirvasniemi on syntyisin Oijärveltä, ja hänellä on neljä sisarta ja yksi veli. Opintie alkoi Ruoholan koulusta aikana, jolloin Oijärvellä toimi neljä alakoulua ja lapsia oli lähes joka tuvassa enemmän kuin yksi tai kaksi. Ammatillisen koulutuksen nuori mies hankki Taivalkoskelta, missä hän opiskeli kaivurinkuljettajaksi. Varusmiespalveluksen hän suoritti Hiukkavaarassa autosotamiehenä.
-Nuorena yritin kyllä teknilliseen kouluunkin, mutta alan kokemuksen puuttuessa en päässyt, Hirvasniemi muistelee.
Ajan tavan mukaan Oijärven ja muun ympäristön jokivarsien nuoriso kerääntyi viikonloppuisin Sampolaan tanssimaan, ja sieltä löytyi parisuhde, yliolhavalainen Pirkko. Pirkon isä Hannes Rauma oli aloittanut autoilun jo sotavuosien seutuvilla tavarankuljetuksella, josta oli sitten siirtynyt taksiyrittäjäksi. Aiemmin raskaita koneita sekä kuorma- ja myymäläautoja ajanut Hirvasniemi tuli mukaan perheyritykseen ja hankki ensimmäisen pikkubussinsa vuonna 1976, minkä jälkeen niin autot kuin ajokilometrien määrätkin rupesivat kasvamaan.
Hirvasniemet elivät pitkään avoliitossa ja tytär Minnakin ehti syntyä, kunnes Leoa pyydettiin ehdokkaaksi vuoden 1983 kirkollisvaaleihin. Vielä tuohon aikaan ei seurakunnan päätäntään ollut suotavaa ottaa "susiparina" eläviä henkilöitä, joten Iin silloinen kirkkoherra Kyösti Elo kiirehti sopimaan pariskunnalle vihkimispäivän. Siitä alkoivatkin sekä viralliset ukkomiehen päivät että pitkä työrupeama seurakunnan luottamustehtävissä - molemmat kun jatkuvat edelleen.

Välille ei saa jäädä

Linja-auton kuljettamisen ohella on Hirvasniemen täytynyt perehtyä monet kerrat myös siivoojan ja mekaanikon töihin.
-Auton on oltava matkalle lähdettäessä siisti ja kunnossa ikävien yllätysten välttämiseksi, sillä sovitut matkat on hoidettavat, hän painottaa.
Vielä nykyisiäkin autoja pystyy Hirvasniemen mukaan kunnostamaan jonkin verran kotioloissa, mutta korjaamoonkin joutuu silloin tällöin turvautumaan. Matkan odottamaton keskeytyminen autossa esiintyvän vian vuoksi onkin Hirvasniemen kyydissä ollut äärimmäisen harvinaista.
Vapaa-aikanaan kiireinen yrittäjä laulaa mielellään karaokea sekä marjastaa kesäisin; etenkin hillat ja karpalot houkuttavat, mutta muutkin marjat kelpaavat.
-Viime vuosien huonot hillakesät kyllä harmittavat, hän puuskahtaa odotellen innokkaasti tulevalta kesältä parempaa satoa.
60-vuotispäiväänsä Hirvasniemi viettää pienessä piirissä lähimpien omaisten ja ystävien parissa tulevana lauantaina.

Ritva Piri

simppa
*****
*****
Viestit: 687
Liittynyt: 27 Huhti 2007 20:31
Paikkakunta: Oulu
On kiittänyt: 1 time
On kiitetty: 22 times

Re: Takana kymmeniä vuosia ratin takana

ViestiKirjoittaja simppa » 14 Helmi 2012 20:03

Leo Hirvasniemi RIP :(

Leo menehtyi lomamatkallaan Kanarialla uudenvuodenaattona vain 60-vuotiaana. Tapahtuneesta oli viime viikolla uutinen jossain lehdessä ja muistokirjoitus tämän päivän Rantapohjassa.

Oulun seudun bussiväki on tietänyt ja tuntenut sympaattisen Leon parhaiten, muualla tämä pienliikennöitsijä lienee ollut tuntemattomampi. Itse en tavannut Leota koskaan, mutta puhelimessa juttelin hänen kanssaan pari-kolme kertaa.

sss
**
**
Viestit: 77
Liittynyt: 17 Heinä 2008 19:11
On kiitetty: 4 times

Re: Takana kymmeniä vuosia ratin takana

ViestiKirjoittaja sss » 16 Helmi 2012 21:51

Osanottoni. Voimia ja jaksamista omaisille.
[i][b][/i][/b]Se viimeksi nauraa joka hitaimmin ajattelee...

simppa
*****
*****
Viestit: 687
Liittynyt: 27 Huhti 2007 20:31
Paikkakunta: Oulu
On kiittänyt: 1 time
On kiitetty: 22 times

Re: Takana kymmeniä vuosia ratin takana

ViestiKirjoittaja simppa » 19 Joulu 2012 18:03

Tänään kuullun tiedon mukaan Pirkko Hirvasniemi lopettaa ajot linja-autotoiminnan osalta vuodenvaihteessa.


Palaa sivulle “Kaikkea muuta & Tiedotteita”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa